Bahan-bahan:
Agar- agar
37.5M
Air 5 1/2-6 gelas
kecil Duralex(1000ml-1200 ml)
1 gelas
kecil Duralex gula
Sedikit
pewarna merah dan
Sedikit esen
ros
Cara membuatnya:
1.Campurkan
sebungkus agar-agar strip Cap
Ayam KLc dengan 1000ml air.
2.Tambahkan
gula dan bahan perisa kesukaan
anda ke dalam periuk.Kacau dan
didihkan
sehingga larut.
3 Tuangkan
ke dalam acuan dan sejukkan.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~selamat mencuba~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
1.Petua hancur batu karang Zanidah
Makan5 biji epal hijau selama 5 hari. Hari ke 6 minum satu
gelas air garam. Selepas dua jam
minum minyak zaitun
bersama asam limau nipis. Beberapa hari kemudian batu karang akan keluar
daripada hempedu ke saluran kencing dan akan hancur.
2. Petua untuk
sembuhkan strok Pn Azizah
Minum satu sudu
minyak zaitun setiap pagi dan malam sebelum
tidur.Minum habatus sauda, madu
dan buah kurma.
3 Petua turun
Kolestrol Che Nah(Radio/tv 6.30 pagi)
Mandi pagi pukul 4- 5
sebelum habis solat tahajud/ sebelum Subuh . Amal setiap hari.
Mula dari kaki,naik ke badan ,biar lama di ari-ari untuk elak kanser rahim ,kemudian
naik ke dada, biar lama didada untuk hindar sakit jantung, kemudian naik kebahu
kiri dulu ,biar beberapa saat seterusnya ke kepala.
Seeloknya solat
tahajud dahulu sebelum azan
subuh.Selepas itu buat riadah seperti berjalan kaki keliling rumah dan
sebagainya.
*4 Petua Turun darah tinggi (Mantan SU
PIBG)
Insyallah berkesan.
Dalam botol
letak buah kurma.Kemudian tuang cuka nipah biar tenggelam kurma. Tutup botol.
Makan satu biji buah kurma satu hari.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~selamat mencuba~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
5.Ubat Sakit
Sendi/sendi lutut
1.Limau
2 kaki ayam-masak acar,kerabu dll.
3.Bendi
6.Cerdik dan mudah ingat
1. Selepas solat asar baca alam nashrah
2 Blend
beberapa helai daun pegaga
bersama apple hijau.minum satu sudu
besar tiap-tiap pagi.
Ubat diabetes
(Penemuan baru dari negeri Cina)
12 batang
kacang panjang
1 buah
tomato merah
Cara: Blend. Minum 2 x sehari.Cek
keesokan harinya dijamin turun kadar
gulanya.
Ubat kencing manis
1.Rebus 4-5
biji kulit manggis dengan 4 cawan air
hingga menjadi 2 cawan air.Minum.
2. Makan
petai belalang sebagai ulam
Cirit birit kanak –kanak:
Dalam pusat
letak sedikit minyak yuyi.Ambil teh uncang
rendam dalam air panas sekejap untuk bekokkan
teh.Letak atas pusat. Balut dengan kain.
Cirit birit dewasa:
Mamah pucuk
jambu batu.Telan beberapa teguk. Hampas lekat pada perut.
Teh Gingko Biloba
Bahan-bahan:
5 sudu besar
serbuk badam
10 biji Gingko Biloba
1/2 sudu teh
madu
1 cawan air
Rebus:
Khasiat:
Untuk kuat
ingatan.tidak sesuai untuk orang darah tinggi.
Hilang rasa sakit di lengan/darah tinggi:
Ambil daun
Bismillah yang basah atau yang sudah di keringkan, rendam atau rebus dan minum airnya
Ubat Kanser (Pesakit)
Mesin satu
batang celery dan keret ikut suka berapa biji,epal hijau dan daun belalai gajah(rupanya
seperti daun kesom). Minum.
Ubat Kanser Ruhanah
1)1/2 apple
hijau
15 helai
belalai gajah/ nenas
1 sudu madu
syifaq
2)atau rendam dalam air panas:
lemon 2
hiris/honey/ginger slice(hirisan halia)2 hiris.Minum.
Cegah sakit jantung (doctor)
Makan
pemakanan CQ 10 ( boleh beli dari agen
Cosway.)
Atau
pharmaton.
Pemakanan untuk legakan sakit sendi
1.
Makan clucosmine ( boleh dibeli dari egen Cosway
)
Ji Razila:
2.
Amal makan:
Bendi
Carrot
Bayam
Buncis
Pucuk ubi stele/keledek
Bilis
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~selamat mencuba~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Untuk elak buncit
Elak makan sayur
dan buah seperti:
Terong
Keteneh
Nangka
Cempedak
Untuk turun kolestrol
Blend epal
hijau dan batang celery.minum
Awet Muda:
1 X satu
minggu:
1 batang
lobak merah
1 kuning
telur
1 sudu
tepung jagung
Blend semua
di atas.Sapu di muka waktu malam.Cuci muka sebelum tidur.
Hilang Parut:
Kulit kayu
manis dimesin dan campur satu genggam bedak sejuk. Tambah sedikit air, gaul
sebati.Sapu pada parut sekerap mungkin.
Elak kanser
payu dara.
·
Pakai coli yang betul
·
Elak pewarna rambut, pengilat kuku.
·
Makan sayuran salad:
-Brokoli rendam 10 minit,potong, rendam dalam
ais.tuang semua bahan.
-hirisan badam pangang(badam-tamar?)
Kuaci-kismis
dan kranberi (anti oksida)
makan buahan
bercampur madu
Punca Kanser:
1.suka makan
di luar.
2.Biasa
makan Vitamin C (terdapat bermacam-macam
bahan kimia)
3 Minuman yang selalu diamalkan?
Petua Cegah Kanser Darah
1.
Air lemon jika di minum dengn ais akan menjadi
Vitamin c secara semula jadi.
2.
Air lemon jika diminum dengan air suam akan
menjadi ubat kanser.
3.
Belalai gajah(sejenis pokok) serta Dewa Raja.
4.
Jangan banyak makan diluar,jangan makan vitamin
C atau ubat-ubatan yang ada bahan kimia.. dan selalulah minum Air Lemon setiap
pagi dan malam.
Ubat Sakit lutut
Celery
campur keret campur apple hijau di blend dan amal minum setiap pagi
Ubat kencing Kotor
Tembikai
blend yang putih dan minum
Untuk Sakit Urat dan Hidup Urat
Baca
Bismillah 41 kali sebelum tidur
Dalam Pantang Bersalin 40 hari Pn Pengetua
Hjh Norasimah
Sambal ikan
bilis mentah campur halia campur lada hitam ditumbuk. Makan dengan nasi.
Petua perut rebus cepat empuk
Masukkan
sebiji buah kurma ke dalam rebusan perut lembu.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~selamat mencuba~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
AGAR-AGAR MAGIC
Bahan A
13 gm agar-agar powder
600ml air
200 gm gula pasir
Daun pandan
Cara-caranya
Didihkan bahan A.Tuangkan adunan agar-agar dan panaskan
secara double boiler.
o Ambil ¾ senduk adunan agar-agar + 2 sudu besar susu segar
untuk warna putih.
o Warna koko + chocolate emulco
o Untuk daun + warna hijau
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~selamat mencuba~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Bunga Matahari(Sun
flower)
Bahan A
Pewarna Jingga/ oren
Pewarna hijau
Chocolate emulco
Cara-caranya
1.Didihkan bahan A.Tuangkan adunan agar-agar dan panaskan
secara double boiler.
2.Guna mangkuk, ambil agar-agar +pewarna lemon yellow.Kacau
.Tuangkan dalam pinggan . Sejukkan.
3. Guna mangkuk, ambil agar-agar +pewarna hijau.Kacau
.Tuangkan dalam acuan daun. Sejukkan.
4. Guna mangkuk
,ambil sedikit agar-agar + Chocolate emulco. Tuangkan dalam acuan bulat
5. Tinggalkan sedikit atas dapur. Panaskan secara double
boiler.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~selamat mencuba~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Agar-agar Cermin Wan
Yah
Bahan-bahan:
40 gm agar-agar(1 tahil)
5 mug air (gelas besar)
11/2 cawan gula
1 sudu teh esen ros
1 sudu teh esen vanila
3 tin susu cair cap marigold
Cara membuatnya:
1.Rebus agar-agar bersama air hingga hancur. Tapis
agar-agar.
2.Masak kembali bersama gula hingga gula hancur
3. Tuang ke dalam3 bekas sama banyak.Dalam bekas pertama
masukkan esen ros1sudu teh bersama
pewarna merah.
4. Dalam bekas ke 2 masukkan 1/2sudu teh esen vanilla
bersama pewarna hijau
5. Dalam bekas ketiga masukkan 1/2 sudu teh esen vanilla
bersama pewarna kuning.Sejukkan.
6. Potong kecil-kecil kiub agar-agar dan masukkan kedalam
mangkuk .Curahkan susu cair atasnya. Siap dimakan.
nb ;Boleh tambah ketulan ais jika suka
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~selamat mencuba~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
1.Resipi Sambal Cili Boh Asas
Bahan-bahan:
500 gm cili kering
750 gram bawang merah di hiris
8 aun minyak masak
Cara-membuatnya:
1.Kisar cili kering hingga halus.
2.Tumiskan bawang hingga kuning.
Masukkan cili
kisar dan masak hingga
pecah minyak.
3.Setelah sejuk masukkan
ke dalam bekas dan
boleh disimpan
dalam peti sejuk.
Cili boh yang telah
telah dimasak tahan
disimpan lebih
lama berbanding
yang mentah.
2.Sambal lada Serawak
Bahan-bahan:
7 biji tomato masak dan keras (merah)-hiris kasar-kasar
3 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
Banyak belacan bakar
3 sudu udang kering
Garam
Gula
Asam limau nipis dan kasturi
Cara membuatnya:
Tumbuk sampai lumat. Tuang atas tomato hiris. Gaul , perap 1 jam sebelum dimakan.
3.Sambal Pauh Sotong
Restoran Sham
Bahan-bahan:
5 biji pauh-buang kulit dan rincis halus
Sedikit udang kering-tumbuk hancur
Sedikit bawang merah –mayang
RM 2.50 sotong
manis-1 paket –siat-siat
2 camca gula
Secukup kicap sotong untuk masin(jangan masuk garam)
Cara membuatnya:
Tumbuk udang,pauh,bawang merah,sotong manis,gula,kicap
sotong dan rasa. Siap
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~selamat mencuba~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
4.Sambal Lada Kak
Sham
Bahan-bahan:
10 tangkai lada kering
10 tangkai lada burung
20 tangkai lada merah
25 biji air limau kasturi beserta kulitnya
1 jari belacan-bakar
2 labu bawang putih-bakar
2 labu bawang besar-bakar dan mayang separuh bulat
3 biji tomato –bakar
Garam
Gula
Cara:
Semua diatas dimesin biar nampak kerapoh kasar-kasar.
5.Sambal Lada Nur Mazida
Buat beberapa hari sebelum digunakan untuk rasa yang lebih
sedap.
Bahan-bahan:
(untuk 4 kawah gulai atau 3 ekor lembu)
5 kilo lada burung
2 kilo lada merah
RM 3 lada kering besar untuk nampak lebih merah
4 kilo gula
1 botol besar lebih cuka(ikut cukup masam)
1 kilo limau kasturi-diambil air dan setengah kulit limau di blend bersama lada tanpa air
Garam secukup rasa
Cara:
Blend semua tanpa air.
Blend sebahagian lada dahulu, tapis. Guna air yang sama
untuk blend lada seterusnya sambil tambah gula dan garam secukup rasa.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~selamat mencuba~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
6.Sambal Belacan
Segoro Khatijah Kaunselor
Bahan-bahan:
1 ketul belacan segoro(original udang)
1 lesong lada budu (warna putih/merah/oren)
2 ulas bawang putih
Menisan putih atau gula
2 cawan air limau nipis
Cara membuatnya:
1 Tumbuk lada dan bawang putih +
belacan(jangan
guna garam)
campur manisan
putih.curah air
asam limau nipis..
2. Boleh dijadikan perap ikan
Bakar.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~selamat mencuba~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
7.Sambal Lada Khadijah
Bahan-bahannya:
Lada hijau
Lada merah
Bawang putih
Semua diatas di salai.Tumbuk dan campur garam dan gula.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~selamat mencuba~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
8.Sambal Lada Kering
Kak Yam
Bahan-bahan:
Lada kering 1/2mangkuk besar
Lada cengik ikut pedas -20 biji
Bawang putih-1/2 labu
Udang kering 3 sudu besar penuh
Semua di atas diblend.
Asam keping- 2 keping atau air asam jawa
Menisan-1/2 keret
Garam-1 camca teh
Minyak jagung-1 senduk sedang atau minyak biasa (jika masuk
minyak jagung sambal tidak beku walau disimpan dalam peti ais).
9.Sambal Lada Norida
Library
Bahan-bahannya:
Sambal lada-blend
campur udang
hidup bakar-blend.
10.Sambal Buah
Ketereh Norida
Bahan-bahan:
Buah ketereh perah
air-hiris halus+
(udang kering, bawang merah,
kicap sotong, lada burung,1/2 bawang
putih,gula, asam limau-tumbuk )
11.Tumis Budu Nasi
Kerabu Hitam
Ustazah Hamizan
Bahan-bahan:
Budu
Serbuk kopi
Asam jawa
Menisan
Bawang merah-tumbuk hancur
Bawang putih tumbuk hancur
Halia –ketok
Cara membuatnya:
Rebus sekali gus
Gaul semua.
12.Tumis Nasi Kerabu
Hamidah 4/3/2010 *(ss)
Bahan-bahan:
RM 2.50 santan (1/2 kilo)
1 mangkuk kecil lada kering
1 mangkuk kecil bawang merah
1 inci belacan Melaka
1 keping asam gelugor
1 sudu besar garam
1 sudu besar gula
2 batang serai-diketuk
1/4 keret menisan
1 sudu besar kerisek (dimasukkan akhir sekali bila tumis
sudah masak)
Cara membuatnya:
Santan dimasak atas api kecil satu jam baru masukkan lada
kering, bawang,belacan. Campur asam gelugor dan serai ketuk,garam dan gula+
menisan pekat.Bila masak baru masukkan kerisek akhir sekali.
13.Tumis Budu Mak Cik
Mah
Bahan bahan:
Santan
Budu
*1 Batang serai
*1 ulas bawang
putih
*Beberapa ulas bawang merah
*Halia
*Lada kering
Asam gelugor
Menisan
Sedikit kerisik
Cara membuatnya:
*Tumbuk.
Masak santan hingga pecah minyak baru campur semua kecuali
kerisek.
14.Tumis Budu Nasi
Kerabu Hitam
Bahan-bahan:
Halia-ketuk
Bawang putih-tumbuk hancur
Bawang merah-tumbuk hancur
Menisan
Asam jawa
Serbuk kopi
Budu
Cara:
Rebus sekali gus
14.Tumis Budu Nasi
Kerabu Hitam
Bahan-bahan:
Halia-ketuk
Bawang putih-tumbuk hancur
Bawang merah-tumbuk hancur
Menisan
Asam jawa
Serbuk kopi
Budu
Cara:
Rebus sekali gus
15.Tumis budu
Bahan-bahan:
1 mangkuk budu
1 mangkuk air
1 batang serai
Bawang merah mayang
Bawang putih mayang
Cara:
Rebus semua di atas api kecil hngga manjadi 1 mangkuk balik
16.Budu:
Bahan-bahan:
1 inci lengkuas
2 batang kecil serai
1 inci halia
2 ulas bawang putih bersama kulit
3 biji bawang merah bersama kulit
½ keping sedang menisan
¼ cawan air asam jawa atau asam gelugor
5 helai daun limau purut di siat atau kulit limau purut
Cara membuatnya:
Rebus lama dan tapis.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~selamat mencuba~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
17.Air Lada / Sos
cili jeruk Pak Cik Lee
Bahan-bahan:
Lada cengik jeruk
Lada merah jeruk
Cuka
Garam
Gula
Cara:
Mesin lada jeruk dan tambah cili sos Maggi dan gula sedikit
. Siap.
18.Sos Serbaguna
Hamidah
Bahan-bahan:
Banyak lada merah (10-15 tangkai)
2 ulas bawang putih
Gula
Garam
Cuka
Cara membuatnya:
Didihkan lama.
19.Air Lada Kicap
Nasi Air Kak Yam
Bahan-bahan:
Lada cengik jeruk
Bawang putih
Kicap pekat
Kicap sotong
Cara-cara:
Blend semua.
20.Sos Makaroni
Serbaguna
1 botol penyicah H.M Mohd
1 botol sos cili
sebarang jenama
21.Kicap Jawa untuk
Soto
Bahan-bahan:
Lada burung
Kicap manis
Gula
bawang putih- tumbuk
Asam limau nipis
Cara membuatnya:
Campur semua.Sos pekat
22.Kicap Soto Ustazah Jasmani
Bahan-bahan:
Lada burung-goreng dalam minyak
Bawang putih- goreng dalam minyak
Blend bersama kicap
23.Kicap Soto Cara
Johor
Bahan-bahan:
Lada burung
Bawang goring
Bawang putih
Kicap manis
Kuah soto
Cara:
Blend semua di atas.Tidak perlu dimasak.
24.Sambal Kicap Soto Johor
Noraini
Bahan-bahan:
10 biji cili padi
2 ulas bawang putih
Di blend dan campur
½ mangkuk kecil kicap
25.Sambal Soto Menu Malaysia
Bahan-bahan:
12 biji cili api
1 ulas bawang putih di tumk dan campur
Sedikit kicap pekat. Gaul
26 Somtan Na
Bahan:
Kicap + air panas+
garam
Gula kabung
Lada cengik
Buah tomato
Air asam limau
Lada
27.Bawang goreng
rangup
Hiris bawang rendam dalam air garam ½ minit. Toskan,goreng.
28.Coleslaw Azizah
Bahan-bahan:
Sos salad Coleslaw (Coleslaw dressing) & Thousand
Island Dressing
Raisin /nenas cube dalam tin /mangga (tidak masak ranum)
Kacang merah besar ABC(kidney bean)-
Rendam 4 atau 5 jam & rebus
Salad
Kerot parut
Lada benggala
1 sudu besar olive oil ( minyak zaitun)
Salad
1. Salad bulat
2.Lada benggala
3.raisin /
nenas/mangga
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~selamat mencuba~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
29.Sos Nasi Ayam
Roziah
Bahan-bahan:
10 lada merah
2 inci halia muda
6 ulas bawang putih
2 camt minyak bijan
4 camb cuka
1 camb gula
Garam
Ajinomoto ½ camt
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~selamat mencuba~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
30.Tumis Nasi Lemak
Tg Aida
Bahan-bahan:
A:
1 mangkuk lada kering-Blend
B: Di blend:
3 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
3 biji buah keras
(1 inci belacan Melaka-pilihan)
C:
1 pinggan ikan bilis-digoreng rangup
-Separuh diblend
-separuh dibiarkan begitu
D:
1 keping asam gelugor
1 sudu besar gula
Garam secukup rasa.
Cara buat kuah:
1. Tumis lada kering-A
2. Tumis berasingan bahan-bahan B
3. Campur dengan ikan bilis goreng
yang diblend.C
4. Campur bahan D.Didihkan lama
atas api perlahan.
Rasakan.
E ( pilihan)Nasi lemak :
2 tin beras + 3 tin air+1/5 kg santan segera+ 1 sudu teh
garam+3 ulas besar bawang merah-mayang+1 inci halia-mayang + 1 sudu besar
cuka-campur bila nasi sering (untuk berderai)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~selamat mencuba~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
31.Tumis Nasi Lemak
Zah Hamidah SMP
Bahan-bahan:
Goreng banyak bawang besar/merah yang dimayang hingga
kuning.
Masukkan lada kering blend.Masak biar lama.
Campur air asam jawa ,garam, gula.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~selamat mencuba~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
32.Kuah Satay Johor
Guna bawang besar banyak.Jangan guna santan
Tumis bawang besar mayang baru campur bahan-bahan lain.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~selamat mencuba~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~selamat mencuba~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
33.Sambal Bilis Nun
Johor
Bahan-bahan:
Bilis-goreng garing, angkat
Tumbuk:lada hidup
Bawang besar
Belacan
Garam
Cara membuatnya:
Tumis bahan tumbuk hingga garing. Tutup api. Gaul ikan bilis ke dalamnya.
(lebih kurang sama banyak).
2.Tomato masak-cincang halus
3.Belacan
4.Bawang besar-mayang. Gaul dengan
garam , cuci dan perah air.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~selamat mencuba~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
34.Sambal Lada Kak Yam
Bahan-bahan:
1.Cili api, cili merah dan
cili
kering
5.Garam dan gula secukup rasa.
6.Limau kasturi (air
diperah-blend
cili,kulit limau di mayang)
Cara membuatnya:
1.Blend semua cili-cili dan belacan.
2.Campur dengan semua
bahan-bahan
lain.Rasakan biar
masam, masin,dan
manis.( Bila
berkilat tanda cukup
manis).
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~selamat mencuba~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Sambal Lada Kering Kak
Yam 2008
(sedap)
Bahan-bahan:
Lada kering 1/2mangkuk besar
Lada cengik ikut pedas -20 biji
Bawang putih-1/2 labu
Udang kering 3 sudu besar penuh
Semua di atas
diblend.
Asam keping- 2 keping atau air asam jawa
Menisan asli-1/2 keret
Garam-1 camca teh
Minyak jagung-1 senduk sedang atau minyak biasa (jika masuk
minyak jagung sambal tidak beku walau disimpan dalam peti ais).
Cara :
Tumis raja berangkat campur menisan dan garam.Kacau sampai
kering terasing minyak dan lada.
Sambal ini tahan lama.
Sambal Lada Kering
Wan Yah
Bahan-bahan:
Lada kering
Asam gelugor –hiris halus dan tumbuk
Garam
Gula
Belacan jika perlu
Sambal lada kering Kak Yam 2009
Bahan-bahan:
Udang kering
Lada burung
RM 1.00 lada kering
Blend semua di atas.
Bawang putih bakar-tumbuk
Air asam jawa
Garam
Gula
Cara membuatnya:
Tumis atas api kecil dalam minyak banyak hingga kering.
Dikacau selalu.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~selamat mencuba~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Sambal Bilis Maznah
1998
Bahan-bahan:
1/2kilo bilis tanpa kepala
10 biji cili padi
1 biji bawang besar
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
Air secukupnya
Blend semua di atas
2 sudu besar cuka.
Cara membuatnya:
1.Panaskan minyak,tumis bahan-bahan
blend hingga kering
atau garing mana
yang dikehendaki.
2.Curah 2 sudu besar cuka makan. Gaul
sekejap dan angkat.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~selamat mencuba~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Sambal Bilis Kak Wan
1998
Bahan-bahan:
2 kg ikan bilis
1 kg bawang besar
2 labu bawang putih
Bawang merah
RM 2.00 lada cengik hijau
Cuka
Santan
8 asam gelugor (buang cuka)
Colek Che Ah
Bahan-bahan:
Lada kering goring
Bawang putih goring
Menisan
Cara :
Tumbuk
Colek Keropok Kak Yam
Bahan-bahan:
4 kg gula
3 labu bawang putih-tumbuk
Cili boh
1 botol cuka
Garam
Cara:
Masak atas api perlahan
biar lama.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~selamat mencuba~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Rojak Terengganu
Jasmani 2010
Bahan-bahan kuah:
1/2 kg ikan panggang
1 kampit kecil asam jawa (50 sen)
2 keping menisan besar
1 paket kecil cili boh cap sampan
Garam sedikit
Cara membuatnya:
Blend ikan dan campur semua. Masak atas dapur.
Buah-buahan:
1/2 betik mekar-sagat rendam dalam air kapur
Nenas
Timun
Buah setol
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~selamat mencuba~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Sambal Belimbing Buluh Ozairah
Bahan-bahan:
Belimbing buluh
Bawang merah
cili api
1 ulas bawang putih
Sedikit air
Cara membuatnya:
1.Belimbing buluh direbus tanpa air
sehingga kering
air,jadi hitam dan
lembik.
2.Bubuh belimbing tadi dalam blender
bersama bawang
merah, cili api ,ikan
bilis dan satu ulas
bawang putih,blend
dan campur sedikit
air.
3.Goreng dalam minyak hingga jadi
kering.
Sambal Belimbing Buluh
Kak Yam
Bahan-bahan:
1 cupak belimbing
1 gengam garam kasar
Lada burung
2 labu bawang besar
Lada masak
Ikan bilis
Garam
Cara-cara membuatnya:
1.Rebus belimbing dan garam sampai
bertukat warna
koko. Tos. (Air boleh
simpan untuk
penyicah-AIR
REBUSAN BELIMBING
CAMPUR….)
2.Mesin lada burung dan bawang
besar.Tumis bawang,
lada
masak,masuk bilis
yang ditumbuk
rencah-rencah dan
masukkan garam
dan berlimbing.Kacau
lama hingga
kering.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~selamat mencuba~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Jeruk Asam Che Ma
1989 (sedap)
Bahan-bahan:
Pauh atau buah katak puru
Garam
Gula
Cara membuatnya:
1.Rendam pauh dalam air garam satu
malam. Siram air
masak. Toskan.
2. Atur pauh atau buah katak puru dalam
bekas.tabur gula,
simpan dalam fridge
Sambal Lada Kak Sham
Bahan-bahan;
2 biji bawang besar-bakar
2 labu bawang putih-bakar
3 biji buah tomato-bakar
Lada kering
Lada merah
Lada cengik
Belacan
Air limau kasturi
Hirisan kulit limau kasturi
Gula
Garam
Cara membuatnya:
Blend jangan hancur.Biar nampak kerapoh.
Bilis,Kentang Dan
Kacang Goreng
Bahan-bahan:
1/2 kg kentang- hiris nipis
800 gm bilis
800 gm kacang tanah
10 biji bawang merah
7 tangkai lada kering
Gula
Garam
Serbuk perasa
Sedikit air
Cara membuatnya:
1 Kisar bawang merah,lada kering,gula,
garam, serbuk
perasa dan sedikit air.
2. Goreng kacang tanah dalam minyak
banyak. Bila
kuning kemerahan
diangkat.
3. Goreng ikan bilis hingga rapuh,
angkat dan toskan.
Angkat.
4. Goreng kentang
dan angkat
5. Dalam kuali minyak sedikit tumis
bahan-bahan giling
hingga garing.
Masukkan garam,
kacau.Masukkan
bahan-bahan goreng
tadi, kacang, bilis
dan kentang. Gaul rata biar mesra.
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Gaul pada ayam dan bakar.
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Ayam Bakar restoran
Bahan-bahan:
Ayam
Bawang merah
Bawang besar
Serai
Halia
Lada hitam
Kunyit
Garam
Cara membuatnya:
Cili Sos Rozel Che
Azimah
Bahan-bahan:
Lada hidup
garam
rozel
bawang putih
gula
Cara membuatnya:
Lada hidup buang biji.Letak garam atas lada biar melitupi
untuk jeruk . Jeruk selama 1 minggu.blend lada jeruk bersama rozel Brazil
(tiada bulu) dan bawang putih. Rebus atas dapur bersama gula hingga pekat.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~selamat mencuba~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Jem Halia Muda Che Hazimah
Bahan-bahan:
Gula
Halia muda
Cara membuatnya:
Buat gula hangus.
Blend halia muda.Campur bersama gula hangus. Masak atas
dapur hingga pekat.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~selamat mencuba~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Colek AyamYati
20.7.09 (ss)
Bahan-bahan:
1kg gula
1 kampit menisan Siam ( 20 keping kecil )
1 botol kecil cuka
atau 1/2 botol besar satu cantum sedang cili boh Cap Lada (RM 1.60)
Tidak perlu garam
Cara membuatnya:
Masak sekaligus,
jangan jeluat periuk nanti hilang
manisnya.
Bahan-bahan untuk
dicicah:
Fishball
Fucuk
Udang celup tepung
Ayam goreng gaul tepung Kentuky
Colek malas siap
Popia Tesco
Wantan Tesco
Nenas
Timun
salad
Fish ball goreng
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~selamat mencuba~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Colek Ayam Pakcik Lee
Bahan-bahan:
Lada kering
Cuka
asam jawa
Menisan
Kacang tumbuk
Cara membuatnya:
Masak sekali gus. Kuah cair.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~selamat mencuba~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Colek Keropok
Serbaguna Noraziyah
6.1.2011
Bahan-bahan:
1 botol kecil cuka
1 kg gula pasir
500 gm menisan asli
sederhana besar
(7 keping) atau 1 paket menisan kecil (20 keping)
700 gm cili boh cantum Cap Lada
Mohamad Zaki Nordin( sederhana besar) RM 1.60
(tidak perlu tambah garam dan air untuk tahan lama)
Cara membuatnya:
Masak sekali gus hingga menisan hancur.
Boleh tambah sedikit air untuk lebih cair.Tambah garam jika
perlu.
Untuk cicah keropok,keropok leko, popia, wantan,colek malas,fishball
goreng,udang,ikan goreng celup tepung,ketam goreng celup tepung cucur udang,macaroni bakar,
martabak cream crackers dan lain-lain.
Untuk jadikan colek buah tambah sedikit belacan.
Penyicah Colek Malas,
Keropok, Keropok lekor Serbaguna Wan
Shamsiah 1985
Bahan-bahan:
2 kg cili boh
2 kg gula
1 labu bawang putih-bakar dan tumbuk
Air banyak
Secukup garam
Rm 1,00 cuka?
Bijan goreng
Cara membuatnya:
1.Rebus lada kering
mesin dan air
sepenuh periuk hingga tingggal
separuh periuk.
2. Kemudian campur
gula, bawang
putih,cuka dan garam.
3. Bila elok pekatnya
campur bijan
goreng dan terus diangkat.
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Colek Buah Sabah Zan
Bahan-bahan:
1 botol kicap manis Cap Kipas Udang
1 botol sos cili Cap
Kipas Udang
5 keping tebal gula melaka (ikut manis)
Sedikit belacan
1/4kilo kacang tanah tumbuk kasar (lebih kurang)
11/2 botol air (ikut pekat)
Cara membuatnya:
Campur semua dan rebus hingga mendidih.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~selamat mencuba~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
22.Kicap Soto Ustazah Jasmani
Bahan-bahan:
Lada burung-goreng dalam minyak
Bawang putih- goreng dalam minyak
Blend bersama kicap
23. Kicap Jawa untuk
Soto
Bahan-bahan:
Kicap manis
Gula
Bawang putih- tumbuk
Air asam limau nipis
Lada burung
Cara:
Campur semua. Sos pekat.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~selamat mencuba~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
24.Kicap Soto
Cara Johor
Bahan-bahan:
Kicap manis
bawang goreng
bawang putih
lada burung
kuah soto
Cara:
Blend semua di atas. Tidak perlu di masak,
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~selamat mencuba~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
25.Sambal Udang
Kering Hafizah SMKZ
Bahan-bahannya:
Udang kering
Lada merah
Lada cengik
Bawang merah
Blend semua di atas
Gula
Cara membuatnya:
Blend dan tumis. Campur gula dan kacau hingga kering
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~selamat mencuba~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Jeruk Pauh Pn
Pengetua Wan Jah
(Cina)
Bahan-bahan:
Pauh apple
Air garam
Air gula pekat
Cara membuatnya
1.Pauh apple dihiris
nipis. Rendam
dalam air garam selama 2 hari. Sejat
2.Masak air gula pekat.
Siram atas
pauh.Letak dalam peti ais 1 hari.
Siap dimakan.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~selamat mencuba~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Cicah Ikan Bakar Nur
Mazida (S)
Bahan-bahan:
5 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
5 tangkai lada kering
1 inci belacan
1-2 camca teh garam
1 camca teh gula
1 batang bunga kantan
Semua diatas diblend hancur
2 ekor ikan tuka
Cara membuatnya:
1.Tumis bahan blend
di atas hingga
pekat.
2.Ikan tuka
dipanggang atas
daun pisang hingga
hampir
masak..Letak ikan
atas
ceper, siram sos
pekat tadi.
3.Tudung ceper dan bakar sebentar.
Angkat
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~selamat mencuba~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
COLEK KEROPOK/KUIH
MALAS NORAZIYAH 6/12/12
Bahan-bahan:
1 kampit cili boh MANJA 400g
1/2gelas gula
1/2gelas cuka
1/2-2 keping besar menisan asli
1 mangkuk sedang air
Cara membuatnya:
Masak semua atas dapur hingga mendidih sekali dan menisan
hancur.Rasa manis,masin dan masam.Angkat.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~selamat mencuba~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Colek Buah Noraziyah
8/5/13 Sedap
Bahan-bahan:
11/2 kilo gula
1 botol kicap manis M.H.Mohamad
1 senduk besar atau lebih kicap masin M.H Mohamad
1 senduk besar cuka
2 keping menisan besar asli
Sedikit air (1-2 gelas) jika terlalu pekat
10-20 biji cili padi di patahkan bila hendak makan (jika
suka pedas)(tidak dimasak).
Cara membuatnya:
Masak semua sekali atas dapur hingga gula dan menisan
hancur.Patahkan lada burung di luar jika hendak makan pedas.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~selamat mencuba~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Cicah Ikan Bakar Nur
Mazida (S)
Bahan-bahan:
5 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
5 tangkai lada kering
1 inci belacan
1-2 camca teh garam
1 camca teh gula
1 batang bunga kantan
Semua diatas diblend hancur
2 ekor ikan tuka
Cara membuatnya:
1.Tumis bahan blend
di atas hingga
pekat.
2.Ikan tuka
dipanggang atas
daun pisang hingga
hampir
masak..Letak ikan
atas
ceper, siram sos
pekat tadi.
3.Tudung ceper dan bakar sebentar.
Angkat
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~selamat mencuba~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Pati Tomyam Thai Zah
Bahan-bahan:
Mesin dan tumis
pekat:
1/2 inci lengkuas (sedikit)
Bawang merah
Bawang putih
Lading kering
Udang kering
belacan
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~selamat mencuba~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Colek Tauhu Sumbat
Van/Kuih Malas (s)
Noraziyah
Kuah:
5 tangkai lada kering
besar
2 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
Semua di atas digoreng dalam sedikit minyak hingga layu
3 gengam kacang tanah-goreng berasingan dalam minyak.
Semua diatas diblend hingga hancur.
Sedikit air asam jawa
1 keping menisan
2 sudu besar gula
1 sudu teh penuh
garam
Cara membuatnya:
1.Jerang semua atas dapur hingga mendidih.
2. Curah atas tauhu sumbat bila hendak makan.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~selamat mencuba~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Sos Nasi Ayam Kak Yah
PC
Cara buat sos:
Sos Hitam:
Masak lebihan air perap ayam tadi dan campur 1 cawan sos
cili atau sos tomato, 1 sudu garam dan 2 sudu gula. Masak hingga pekat.
Sos Pedas:
1 gengam lada cengik
10 tangkai lada merah jika mahu kurang pedas
2 sudu garam
5 sudu gula
Cuka
Air
Cara: blend.
Angkat .
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~selamat mencuba~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Cicah Ikan Bakar Nur
Mazida (S)
Bahan-bahan:
5 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
5 tangkai lada kering
1 inci belacan
1-2 camca teh garam
1 camca teh gula
1 batang bunga kantan
Semua diatas diblend hancur
2 ekor ikan tuka
Cara membuatnya:
1.Tumis bahan blend
di atas hingga
pekat.
2.Ikan tuka
dipanggang atas
daun pisang hingga
hampir
masak..Letak ikan
atas
ceper, siram sos
pekat tadi.
3.Tudung ceper dan bakar sebentar.
Angkat
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~selamat mencuba~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Pati Tomyam Thai Zah
Bahan-bahan:
Mesin dan tumis
pekat:
1/2 inci lengkuas (sedikit)
Bawang merah
Bawang putih
Lading kering
Udang kering
belacan
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~selamat mencuba~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Jeruk Belimbing Buluh
Fatimah Ibrahim
Bahan-bahan:
Belimbing buluh
Air gula pekat yang telah disejukkan
Sedikit garam
Cara membuatnya:
1.Rebus belimbing hingga mendidih
sekejap.Sejap
dalam penapis, terus
siram bawah air
paip. Toskan
2. Letak belimbing dalam bekas.Siram
air gula pekat dan
sedikit garam .
Letak dalam peti
ais selama 2 malam.
Siap dimakan
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~selamat mencuba~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Jeruk Pauh Che Mahani
Bahan-bahan:
Pauh dibelah dan buang biji.
Gula
Gartam
Gula
Cara membuatnya:
1. Pauh disiram air panas,dalam penapis.
1. Pauh disiram air panas,dalam penapis.
Terus disiram
bawah air paip.Toskan.
2. Pauh diatur dalam tuperware.Siram air
gula pekat dan
tabur sedikit garam.
3. Simpan dalam peti ais selama 2
malam.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~selamat mencuba~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Colek Pelbagai Yati
1/8/14
Bahan-bahan:
1 kg cili boh Cap
Manja(I kampit)
1 keping besar menisan asli
1 kilogram gula
1 botol kecil cuka
Sedikit air ikut suka pekat atau cair colek (lebih kurang
1/3 mug)
Garam (pilihan)
Cara membuatnya:
Masak semua hingga
mendidih satu kali.Angkat.Pastikan gula dan gula Melaka hancur.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~selamat mencuba~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Colek Keropok Kak Yam
Bahan-bahan:
4 kg gula
3 labu bawang putih-tumbuk
Cili boh
1 botol cuka
Garam
Cara:
Masak atas api perlahan
biar lama.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~selamat mencuba~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Colek Pelbagai Yati
1/8/14
Bahan-bahan:
` 1 kg cili boh Cap
Manja(I kampit)
1 keping besar menisan asli
1 kilogram gula
1 botol kecil cuka
Sedikit air ikut suka pekat atau cair colek (lebih kurang
1/3 mug)
Garam (pilihan)
Cara membuatnya:
Masak semua hingga
mendidih satu kali.Angkat.Pastikan gula dan gula Melaka hancur.
Cicah Ikan Bakar Nur
Mazida (S)
Bahan-bahan:
5 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
5 tangkai lada kering
1 inci belacan
1-2 camca teh garam
1 camca teh gula
1 batang bunga kantan
Semua diatas diblend hancur
2 ekor ikan tuka
Cara membuatnya:
1.Tumis bahan blend
di atas hingga
pekat.
2.Ikan tuka
dipanggang atas
daun pisang hingga
hampir
masak..Letak ikan
atas
ceper, siram sos
pekat tadi.
3.Tudung ceper dan bakar sebentar.
Angkat
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~selamat mencuba~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Colek Steamboat Wan
Shamsiah 1987 (sedap)
Bahan-bahan:
Cili boh
Cili sos
Gula melaka
Bawang putih baker
Asam jawa banyak
Kacang goring
Garam
Cara membuatnya:
Masak lama seperti colek biasa.
Lebih rasa manis masam.
Tumis Nasi Kerabu Da
Rosman
Bahan-bahan:
15 biji kelapa / 2 kg santan segera
Lada kering
Bawang merah
Serai
Sedikit garam
Semua di atas di
blend
Menisan / gula
Asam gelugor
Cara membuatnya:
1.
Campur
semua . Masak hingga pekat tak pecah minyak.
2.
Bubuh
1 botol budu.
3.
Masak
biar pekat.
Akok Berlauk
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~selamat mencuba~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Akok Bakar Dalam Oven Zan Sabah
(Dapat 16 biji)
Acuan Muffin
Besi-Sapu minyak Panaskan selama 15 minit kepanasan 200 oC. Baru bubuh adunan
Bila hendak bakar akok turun kan suhu
kpd 180 0C.
Bahan-bahan:
1 mangkuk
menisan
1 mangkuk
telur gred sederhana
½ mangkuk
gandum
1 mangkuk
air dimasak bersama
3 helai daun
pandan- koyak- koyak kan dan
Menisan.
Mask biar hancur dan sejukkan atau suam Baru campur santan ,telor.sedikit
gandum dan sedikit garam .Blend, tapis dan bakar.
Serikaya Nangka Keledek Noraziyah
Bahan-bahan:
9 biji telur
10 sudu
besar penuh gula
Secubit
garam
2 senduk
kecil santan segera
1 1/2 biji
besar keledek madu
5 ulas
besar nangka madu
Cara membuatnya:
1. Telur
dipukul bersama gula dan secubit garam.Campur santan segara. Pukul biar rata.
2. Ubi
keledek madu besar di potong memanjang.Rebus sekejap.
3. Nangka
madu di potong kiub kecil
4.Dalam
acuan muffin letak keledek, 1 sudu nangka dan 2 senduk kecil telur. Kukus 10-15
minit hingga masak.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~selamat mencuba~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Akok Berlauk
Bahan-bahan:
Kulit:
10 biji
telur
10 sudu
besar rata gandum
2 sudu teh
baking powder
2 sudu besar
gula halus
Cara buat akok:
1.Pukul 5
biji telur bersama 1 sudu
gula
hingga betul-betul naik (guna
high speed hingga putih.
2.Ayak 5 sudu gandum bersama 1
sudu teh baking powder masukkan
ke dalam telur dan gaul rata.
3.Bakar
dalam bekas yang dilumur
minyak masak dan di alas kertas.
4. Bila agak
beku bubuh inti sambal
ditengahnya dan tutup dengan
adunan telur lagi. Bila agak beku
hias dengan buah ceri yang telah
dihiris.
5.Bakar
hingga kuning atas ,bawah
dan tepinya baru diangkat.
Inti
Bahan-bahan:
1 dada
ayam-direbus dan tumbuk sampai hancur.
1 sudu
teh jintan manis
1 sudu teh
jintan putih
1/2sudu teh
lada hitam
1/2 inci
kulit kayu manis
1/2inci
kunyit kering
3 hiris
lengkuas
3 hiris
halia
10 kuntum
bunga cengkih
3 kelopak
bunga lawang
3 biji buah
pelaga hindi
4 sudu makan
ketumbar-1/2 digoreng-tumbuk
5 ulas
bawang putih
10 ulas bawang
merah
½ labu
kelapa parut-digoreng
1 biji
kelapa ambil santan (RM1.00 santan segera atau ¼ kg)
Inti:
Buat sambal biasa iaitu:
1.Dada ayam
direbus empuk dan
ditumbuk lumat.
2.Masak
santan hingga pecah
minyak,masukkan rempah-
rempah
dan ayam.Campur asam
gelugor.
3 Tambah
garam dan gula. Masak
hingga kering tetapi tidak garing.
Biar basah sedikit.Sejukkan
sebelum digunakan.
Akok
Berlauk
Kulit:
Bahan-bahan:
10 biji
telur-dipukul hingga naik-
1 butir
telur untuk 1 sudu teh gula)
(1 senduk
lauk adunan telur& gula untuk 1 sudu makan
tepung gandum yang dicampur masa hendak membakarnya)
Cara buat
akok:
1.Pukul
telur dengan gula hingga
betul-betul naik(Guna high speed-
kelajuan paling maksima).
2.Ambil 1
senduk lauk adunan telur
dan gula
tadi dan campur 1 sudu
makan
gandum. Gaul dan terus
bakar dalam acuan. Api arang atas
dan bawah.
3. Bila agak
beku bubuh inti sambal
ditengahnya dan tutup dengan
adunan
telur lagi. Bila agak beku
hias dengan buah ceri yang telah
di hiris.
4.
Bakar hingga kuning atas bawah
dan tepinya baru diangkat.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~selamat mencuba~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Bahan A ( dikisar)
Bahan B (masukkan selepas tumis naik bau)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~selamat mencuba~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ANDA PERLUKAN
Bahan A ( dikisar)
- ½ - ikan pari/tenggiri
(digaul dgn sedikit garam dan digoreng ½ masak)
- 6 ulas bawang merah
- 4 ulas bawang putih
- 1 buku bawang besar
- 5 sudu besar cili kering
atau lebih (mengikut citarasa)
- 1 cm belacan
Bahan B (masukkan selepas tumis naik bau)
- 5 helai daun limau purut
- 1-2 batang bunga kantan
- 6 tangkai daun kesum
- 6 biji kacang bendir
- 2 sudu besar sos ikan
- 3 sudu air asam jawa
- 3 sudu tomato sos
- 4 sudu minyak utk menumis
- 2-3 cawan air
- Garam dan gula secukup rasa.
CARA MEMBUATNYA
- Ikan digoreng terlebih
dahulu
- Kisar semua bahan A
- Panaskan minyak, tumis semua
bahan yg dikisar
- Kacau dan tunggu sehingga
naik bau
- Masukan sedikit air
- Masukkan ikan yg telah
digoreng, seterusnya semua bahan B
- Kacau rata dgn perlahan.
Tambah sos tomato/cili sos/ asam jawa lebih (kalau perlu)
- Masukan kacang bendir,
tunggu sehingga layu sedikit
- Biarkan masak 4-5 minit.
- Hidangkan panas.
dikemaskini pada 24 Disember 2015
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
CATATAN: Sesiapa ada resepi masakan / minuman yang sudi berkongsi dengan kami sila hantar ke 5pmck14@gmail.com. Terima kasih kerana kerjasama ikhlas.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~