RESEPI

Khas Untuk YB (Yang Bersara)

Agar-agar Cap Ayam KLC
Bahan-bahan:
Agar- agar 37.5M
Air  5 1/2-6 gelas  kecil Duralex(1000ml-1200 ml)
1 gelas kecil Duralex  gula
Sedikit pewarna merah dan
Sedikit esen ros

Cara membuatnya:
1.Campurkan sebungkus agar-agar strip Cap
    Ayam KLc dengan 1000ml air.
2.Tambahkan gula dan bahan perisa kesukaan
    anda ke dalam periuk.Kacau dan didihkan  
    sehingga larut.
3 Tuangkan ke dalam acuan dan sejukkan.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~selamat mencuba~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

1.Petua  hancur batu karang Zanidah
Makan5 biji epal hijau selama 5 hari. Hari ke 6 minum satu gelas air garam. Selepas  dua jam minum   minyak  zaitun  bersama asam limau nipis. Beberapa hari kemudian batu karang akan keluar daripada hempedu ke saluran kencing dan akan hancur.
2. Petua untuk sembuhkan strok  Pn Azizah
 Minum satu sudu minyak zaitun setiap pagi dan malam sebelum  tidur.Minum habatus sauda,  madu dan buah kurma.

3 Petua turun Kolestrol Che Nah(Radio/tv 6.30 pagi)
Mandi pagi pukul  4- 5 sebelum habis solat tahajud/ sebelum Subuh . Amal setiap hari.
Mula dari kaki,naik ke badan ,biar lama  di ari-ari untuk elak kanser rahim ,kemudian naik ke dada, biar lama didada untuk hindar sakit jantung, kemudian naik kebahu kiri dulu ,biar beberapa saat seterusnya ke kepala.
Seeloknya solat  tahajud dahulu sebelum  azan subuh.Selepas itu buat riadah seperti berjalan kaki keliling rumah dan sebagainya.

*4 Petua Turun darah tinggi (Mantan SU PIBG)
     Insyallah berkesan.

Dalam botol letak buah kurma.Kemudian tuang cuka nipah biar tenggelam kurma. Tutup botol. Makan satu biji buah kurma satu hari.






~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~selamat mencuba~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

5.Ubat  Sakit Sendi/sendi lutut
1.Limau
2 kaki ayam-masak acar,kerabu dll.
3.Bendi

6.Cerdik dan mudah ingat
 1. Selepas solat asar baca alam nashrah
 2  Blend beberapa helai daun pegaga
    bersama apple hijau.minum satu sudu
    besar tiap-tiap pagi.

Ubat diabetes (Penemuan baru dari negeri Cina)
12 batang kacang panjang
1 buah tomato merah
Cara: Blend. Minum 2 x sehari.Cek keesokan harinya  dijamin turun kadar gulanya.                                          

Ubat kencing manis
1.Rebus 4-5 biji  kulit manggis dengan 4 cawan air hingga menjadi 2 cawan air.Minum.

2. Makan petai belalang sebagai ulam


Cirit birit kanak –kanak:
Dalam pusat letak sedikit minyak yuyi.Ambil teh  uncang rendam dalam air panas sekejap untuk bekokkan  teh.Letak atas pusat. Balut dengan kain.

Cirit birit dewasa:
Mamah pucuk jambu batu.Telan beberapa teguk. Hampas lekat pada perut.


Teh Gingko Biloba
Bahan-bahan:
5 sudu besar serbuk badam
10 biji  Gingko Biloba
1/2 sudu teh madu
1 cawan air
Rebus:
Khasiat:
Untuk kuat ingatan.tidak sesuai untuk orang darah tinggi.

Hilang rasa sakit di lengan/darah tinggi:
Ambil daun Bismillah yang basah atau yang sudah di keringkan, rendam  atau rebus dan minum airnya

Ubat Kanser (Pesakit)
Mesin satu batang celery dan keret ikut suka berapa biji,epal hijau dan daun belalai gajah(rupanya seperti daun kesom). Minum.

Ubat Kanser Ruhanah
1)1/2 apple hijau
15 helai belalai gajah/ nenas
1 sudu madu syifaq

2)atau rendam dalam air panas:
lemon 2 hiris/honey/ginger slice(hirisan halia)2 hiris.Minum.

Cegah sakit jantung (doctor)
Makan pemakanan   CQ 10 ( boleh beli dari agen Cosway.)
Atau pharmaton.

Pemakanan untuk legakan sakit sendi
1.       Makan clucosmine ( boleh dibeli dari egen Cosway )
Ji Razila:
2.       Amal makan:
Bendi
Carrot
Bayam
Buncis
Pucuk ubi stele/keledek
Bilis




~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~selamat mencuba~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Untuk elak buncit
Elak makan sayur dan buah seperti:
Terong
Keteneh
Nangka
Cempedak

Untuk turun kolestrol
Blend epal hijau dan batang celery.minum

Awet Muda:
1 X satu minggu:
1 batang lobak merah
1 kuning telur
1 sudu tepung jagung
Blend semua di atas.Sapu di muka waktu malam.Cuci muka sebelum tidur.

Hilang Parut:
Kulit kayu manis dimesin dan campur satu genggam bedak sejuk. Tambah sedikit air, gaul sebati.Sapu pada parut sekerap mungkin.

Elak kanser payu dara.
·         Pakai coli yang betul
·         Elak pewarna rambut, pengilat kuku.
·         Makan sayuran salad:
-Brokoli rendam 10 minit,potong, rendam dalam ais.tuang semua bahan.
-hirisan badam pangang(badam-tamar?)
 Kuaci-kismis dan kranberi (anti oksida)
 makan buahan bercampur madu

Punca Kanser:
1.suka makan di luar.
2.Biasa makan Vitamin C (terdapat  bermacam-macam bahan kimia)
3 Minuman yang  selalu diamalkan?

Petua Cegah Kanser Darah
1.       Air lemon jika di minum dengn ais akan menjadi Vitamin c secara semula jadi.
2.       Air lemon jika diminum dengan air suam akan menjadi ubat kanser.
3.       Belalai gajah(sejenis pokok) serta Dewa Raja.
4.       Jangan banyak makan diluar,jangan makan vitamin C atau ubat-ubatan yang ada bahan kimia.. dan selalulah minum Air Lemon setiap pagi dan malam.

Ubat Sakit lutut
Celery campur keret campur apple hijau di blend dan amal minum setiap pagi

Ubat kencing Kotor
Tembikai blend yang putih dan minum

Untuk Sakit Urat dan Hidup Urat
Baca Bismillah 41 kali sebelum tidur

Dalam Pantang Bersalin 40 hari Pn Pengetua
Hjh Norasimah
Sambal ikan bilis mentah campur halia campur lada hitam ditumbuk. Makan dengan nasi.


Petua perut rebus cepat empuk
Masukkan sebiji buah kurma ke dalam rebusan perut lembu.




~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~selamat mencuba~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

AGAR-AGAR MAGIC

Bahan A
13 gm agar-agar powder
600ml air
200 gm gula pasir
Daun pandan

Cara-caranya
Didihkan bahan A.Tuangkan adunan agar-agar dan panaskan secara double boiler.

o Ambil ¾ senduk adunan agar-agar + 2 sudu besar susu segar untuk warna   putih.

o Warna koko + chocolate emulco

o Untuk daun + warna hijau





~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~selamat mencuba~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Bunga Matahari(Sun flower)

Bahan A
Pewarna Jingga/ oren
Pewarna hijau
Chocolate emulco

Cara-caranya
1.Didihkan bahan A.Tuangkan adunan agar-agar dan panaskan secara double    boiler.
2.Guna mangkuk, ambil agar-agar +pewarna lemon yellow.Kacau .Tuangkan   dalam pinggan . Sejukkan.
3. Guna mangkuk, ambil agar-agar +pewarna hijau.Kacau .Tuangkan  dalam    acuan daun. Sejukkan.
4.  Guna mangkuk ,ambil sedikit agar-agar + Chocolate emulco. Tuangkan dalam  acuan bulat
5. Tinggalkan sedikit atas dapur. Panaskan secara double boiler.





~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~selamat mencuba~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Agar-agar Cermin Wan Yah

Bahan-bahan:
40 gm agar-agar(1 tahil)
5 mug air (gelas besar)
11/2 cawan gula
1 sudu teh esen ros
1 sudu teh esen vanila
3 tin susu cair cap marigold

Cara membuatnya:

1.Rebus agar-agar bersama air hingga hancur. Tapis agar-agar.
2.Masak kembali bersama gula hingga gula hancur
3. Tuang ke dalam3 bekas sama banyak.Dalam bekas pertama masukkan esen  ros1sudu teh bersama pewarna merah.
4. Dalam bekas ke 2 masukkan 1/2sudu teh esen vanilla bersama pewarna hijau
5. Dalam bekas ketiga masukkan 1/2 sudu teh esen vanilla bersama pewarna  kuning.Sejukkan.
6. Potong kecil-kecil kiub agar-agar dan masukkan kedalam mangkuk .Curahkan  susu cair  atasnya. Siap dimakan.
nb ;Boleh tambah ketulan ais jika suka




~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~selamat mencuba~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
1.Resipi  Sambal Cili Boh Asas
Bahan-bahan:
500 gm cili kering
750 gram bawang merah di hiris
8 aun minyak masak

Cara-membuatnya:
1.Kisar cili kering hingga halus.
2.Tumiskan bawang hingga kuning.
    Masukkan cili kisar dan masak hingga
    pecah minyak.
3.Setelah sejuk masukkan
    ke dalam bekas dan boleh disimpan
   dalam peti sejuk. Cili boh yang telah
   telah dimasak tahan disimpan lebih
   lama berbanding yang mentah.


2.Sambal  lada Serawak

Bahan-bahan:
7 biji tomato masak dan keras (merah)-hiris kasar-kasar
3 biji  bawang merah
3 ulas bawang putih
Banyak belacan bakar
3 sudu udang kering
Garam
Gula
Asam limau nipis dan kasturi

Cara membuatnya:
Tumbuk sampai lumat. Tuang atas tomato hiris. Gaul, perap 1 jam sebelum dimakan.

3.Sambal Pauh Sotong Restoran Sham

Bahan-bahan:
5 biji pauh-buang kulit dan rincis halus
Sedikit udang kering-tumbuk hancur
Sedikit bawang merah –mayang
 RM 2.50 sotong manis-1 paket –siat-siat
2 camca gula
Secukup kicap sotong untuk masin(jangan masuk garam)
Cara membuatnya:


Tumbuk udang,pauh,bawang merah,sotong manis,gula,kicap sotong dan rasa. Siap 




~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~selamat mencuba~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
4.Sambal Lada Kak Sham
Bahan-bahan:
10 tangkai lada kering
10 tangkai lada burung
20 tangkai lada merah
25 biji air limau kasturi beserta kulitnya
1 jari belacan-bakar
2 labu bawang putih-bakar
2 labu bawang besar-bakar dan mayang separuh bulat
3 biji tomato –bakar
Garam
Gula

Cara:
Semua diatas dimesin biar nampak kerapoh kasar-kasar.


5.Sambal  Lada Nur Mazida
Buat beberapa hari sebelum digunakan untuk rasa yang lebih sedap.
Bahan-bahan:
(untuk 4 kawah gulai atau 3 ekor lembu)

5 kilo lada burung
2 kilo lada merah
RM 3 lada kering besar untuk nampak lebih merah
4 kilo gula
1 botol besar lebih cuka(ikut cukup masam)
1 kilo limau kasturi-diambil air dan setengah  kulit limau di blend bersama lada tanpa air
Garam secukup rasa


Cara:
Blend semua tanpa air.
Blend sebahagian lada dahulu, tapis. Guna air yang sama untuk blend lada seterusnya sambil tambah gula dan garam secukup rasa.




~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~selamat mencuba~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
6.Sambal Belacan Segoro Khatijah Kaunselor

Bahan-bahan:
1 ketul belacan segoro(original udang)
1 lesong lada budu (warna putih/merah/oren)
2 ulas bawang putih
Menisan putih atau gula
2 cawan air limau nipis

Cara membuatnya:
1 Tumbuk lada dan bawang putih +
    belacan(jangan guna garam) 
    campur manisan putih.curah air 
    asam limau nipis..
2. Boleh dijadikan perap ikan 
    Bakar.




~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~selamat mencuba~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
7.Sambal Lada  Khadijah
Bahan-bahannya:
Lada hijau
Lada merah
Bawang putih


Semua diatas di salai.Tumbuk dan campur garam dan gula.





~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~selamat mencuba~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

8.Sambal Lada Kering Kak Yam

Bahan-bahan:
Lada kering 1/2mangkuk besar
Lada cengik ikut pedas -20 biji
Bawang putih-1/2 labu
Udang kering 3 sudu besar penuh
Semua di atas diblend.
Asam keping- 2 keping atau air asam jawa    
Menisan-1/2 keret
Garam-1 camca teh
Minyak jagung-1 senduk sedang atau minyak biasa (jika masuk minyak jagung sambal tidak beku walau disimpan dalam peti ais).

9.Sambal Lada Norida Library
Bahan-bahannya:
Sambal  lada-blend campur udang
hidup bakar-blend.

10.Sambal Buah Ketereh Norida

Bahan-bahan:
Buah ketereh  perah air-hiris halus+
(udang kering, bawang merah,
kicap sotong, lada burung,1/2 bawang
putih,gula, asam limau-tumbuk )

11.Tumis Budu Nasi Kerabu Hitam
Ustazah Hamizan

Bahan-bahan:
Budu
Serbuk kopi
Asam jawa
Menisan
Bawang merah-tumbuk hancur
Bawang putih tumbuk hancur
Halia –ketok
Cara membuatnya:
Rebus sekali gus


12.Tumis Nasi Kerabu Hamidah 4/3/2010 *(ss)

Bahan-bahan:

RM 2.50 santan (1/2 kilo)
1 mangkuk kecil lada kering
1 mangkuk kecil bawang merah
1 inci belacan Melaka
1 keping asam gelugor
1 sudu besar garam
1 sudu besar gula
2 batang serai-diketuk
1/4 keret menisan
1 sudu besar kerisek (dimasukkan akhir sekali bila tumis sudah masak)
Cara membuatnya:

Santan dimasak atas api kecil satu jam baru masukkan lada kering, bawang,belacan. Campur asam gelugor dan serai ketuk,garam dan gula+ menisan pekat.Bila masak baru masukkan kerisek akhir sekali.

13.Tumis Budu Mak Cik Mah

 Bahan bahan:
Santan
Budu
*1 Batang serai
*1 ulas bawang putih
*Beberapa ulas bawang merah    
*Halia
*Lada kering
Asam gelugor
Menisan
Sedikit kerisik
Cara membuatnya:
*Tumbuk.
Masak santan hingga pecah minyak baru campur semua kecuali kerisek.

14.Tumis Budu Nasi Kerabu Hitam

Bahan-bahan:
Halia-ketuk
Bawang putih-tumbuk hancur
Bawang merah-tumbuk hancur
Menisan
Asam jawa
Serbuk kopi
Budu

Cara:
Rebus sekali gus

14.Tumis Budu Nasi Kerabu Hitam

Bahan-bahan:
Halia-ketuk
Bawang putih-tumbuk hancur
Bawang merah-tumbuk hancur
Menisan
Asam jawa
Serbuk kopi
Budu

Cara:
Rebus sekali gus

15.Tumis budu
Bahan-bahan:
1 mangkuk budu
1 mangkuk air
1 batang serai
Bawang merah mayang
Bawang putih mayang
Cara:
Rebus semua di atas api kecil hngga manjadi 1 mangkuk balik

16.Budu:
Bahan-bahan:
1 inci lengkuas
2 batang kecil serai
1 inci  halia
2 ulas bawang putih bersama kulit
3 biji bawang merah bersama kulit
½ keping sedang menisan
¼ cawan air asam jawa atau asam gelugor
5 helai daun limau purut di siat atau kulit limau purut

Cara  membuatnya:
Rebus lama dan tapis.




~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~selamat mencuba~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
17.Air Lada / Sos cili jeruk Pak Cik Lee

Bahan-bahan:
Lada cengik jeruk
Lada merah jeruk
Cuka
Garam
Gula

Cara:
Mesin lada jeruk dan tambah cili sos Maggi dan gula sedikit . Siap.


18.Sos Serbaguna Hamidah
Bahan-bahan:

Banyak lada merah (10-15 tangkai)
2 ulas bawang putih
Gula
Garam
Cuka
Cara membuatnya:
Didihkan lama.

19.Air Lada Kicap Nasi Air Kak Yam

Bahan-bahan:
Lada cengik jeruk
Bawang putih
Kicap pekat
Kicap sotong
Cara-cara:
Blend semua.

20.Sos Makaroni Serbaguna
1 botol penyicah H.M Mohd
1 botol  sos cili sebarang jenama
Gaul semua.


21.Kicap Jawa untuk Soto

Bahan-bahan:
Lada burung
Kicap manis
Gula
bawang putih- tumbuk
Asam limau nipis

Cara membuatnya:
Campur semua.Sos pekat



22.Kicap Soto  Ustazah Jasmani

Bahan-bahan:
Lada burung-goreng dalam minyak
Bawang putih- goreng dalam minyak
Blend bersama kicap

23.Kicap Soto Cara Johor

Bahan-bahan:
Lada burung
Bawang goring
Bawang putih
Kicap manis
Kuah soto

Cara:
Blend semua di atas.Tidak perlu dimasak.

24.Sambal Kicap Soto Johor Noraini

Bahan-bahan:
10 biji cili padi
2 ulas bawang putih
Di blend dan campur
½ mangkuk kecil kicap

25.Sambal Soto Menu Malaysia

 Bahan-bahan:
12 biji cili api
1 ulas bawang putih di tumk dan campur
Sedikit kicap pekat. Gaul

26 Somtan Na

Bahan:
Kicap + air  panas+ garam
Gula kabung
Lada cengik
Buah tomato
Air asam limau
Lada


27.Bawang goreng rangup
Hiris bawang rendam dalam air garam ½ minit. Toskan,goreng.


28.Coleslaw Azizah

Bahan-bahan:
Sos salad  Coleslaw (Coleslaw dressing) & Thousand Island  Dressing

Raisin /nenas cube dalam tin /mangga  (tidak masak ranum)
Kacang merah besar ABC(kidney bean)-
Rendam 4 atau 5 jam & rebus
Salad
Kerot parut
Lada benggala
1 sudu besar olive oil ( minyak zaitun)

Salad
1. Salad bulat
2.Lada benggala


3.raisin / nenas/mangga




~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~selamat mencuba~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


29.Sos Nasi Ayam Roziah

Bahan-bahan:

10 lada merah
2 inci halia muda
6 ulas bawang putih
2 camt minyak bijan
4 camb cuka
1 camb gula
Garam
Ajinomoto ½ camt
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~selamat mencuba~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
30.Tumis Nasi Lemak Tg Aida

Bahan-bahan:
A:
1 mangkuk lada kering-Blend
B: Di blend:
3 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
3 biji buah keras
(1 inci belacan Melaka-pilihan)
C:
1 pinggan ikan bilis-digoreng rangup
-Separuh diblend
-separuh dibiarkan begitu
D:
1 keping asam gelugor
1 sudu besar gula
Garam secukup rasa.


Cara buat kuah:
1. Tumis lada kering-A
2. Tumis berasingan bahan-bahan B
3. Campur dengan ikan bilis goreng
    yang diblend.C
4. Campur bahan D.Didihkan lama
    atas api perlahan. Rasakan.


E  ( pilihan)Nasi lemak :
2 tin beras + 3 tin air+1/5 kg santan segera+ 1 sudu teh garam+3 ulas besar bawang merah-mayang+1 inci halia-mayang + 1 sudu besar cuka-campur bila nasi sering (untuk berderai)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~selamat mencuba~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
31.Tumis Nasi Lemak Zah Hamidah SMP
Bahan-bahan:
Goreng banyak bawang besar/merah yang dimayang hingga kuning.
Masukkan lada kering blend.Masak biar lama.
Campur air asam jawa ,garam, gula.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~selamat mencuba~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

32.Kuah Satay Johor

Guna bawang besar banyak.Jangan guna santan
Tumis bawang besar mayang baru campur bahan-bahan lain.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~selamat mencuba~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
33.Sambal Bilis Nun Johor

Bahan-bahan:
Bilis-goreng garing, angkat
Tumbuk:lada hidup
Bawang besar
Belacan
Garam

Cara membuatnya:

Tumis bahan tumbuk hingga garing. Tutup api. Gaul ikan bilis ke dalamnya.


 (lebih kurang sama banyak).
2.Tomato masak-cincang halus
3.Belacan
4.Bawang besar-mayang. Gaul dengan
   garam , cuci dan perah air.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~selamat mencuba~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 34.Sambal Lada Kak Yam

Bahan-bahan:
1.Cili api, cili merah dan cili   
   kering
5.Garam dan gula secukup rasa.
6.Limau kasturi (air diperah-blend 
   cili,kulit limau di mayang)

Cara membuatnya:
 1.Blend semua cili-cili dan belacan.
 2.Campur dengan semua bahan-bahan 
    lain.Rasakan biar masam, masin,dan
    manis.( Bila berkilat tanda cukup
    manis).
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~selamat mencuba~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Sambal Lada Kering Kak Yam 2008
(sedap)                       

Bahan-bahan:
Lada kering 1/2mangkuk besar
Lada cengik ikut pedas -20 biji
Bawang putih-1/2 labu
Udang kering 3 sudu besar penuh
Semua di atas diblend.
Asam keping- 2 keping atau air asam jawa    
Menisan asli-1/2 keret
Garam-1 camca teh
Minyak jagung-1 senduk sedang atau minyak biasa (jika masuk minyak jagung sambal tidak beku walau disimpan dalam peti ais).

Cara :
Tumis raja berangkat campur menisan dan garam.Kacau sampai kering terasing minyak dan lada.
Sambal ini tahan lama.


Sambal Lada Kering Wan Yah

Bahan-bahan:
Lada kering
Asam gelugor –hiris halus dan tumbuk
Garam
Gula
Belacan jika perlu

Sambal  lada kering Kak Yam 2009

Bahan-bahan:
Udang kering
Lada burung
RM 1.00 lada kering
Blend semua di atas.
Bawang putih bakar-tumbuk
Air asam jawa
Garam
Gula


Cara membuatnya:
Tumis atas api kecil dalam minyak banyak hingga kering. Dikacau selalu.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~selamat mencuba~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Sambal Bilis Maznah 1998

 Bahan-bahan:

1/2kilo bilis tanpa kepala
10 biji cili padi
1 biji bawang besar
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
Air secukupnya
Blend semua di atas
2 sudu besar cuka.

Cara membuatnya:

1.Panaskan minyak,tumis bahan-bahan  
   blend hingga kering atau garing mana
   yang dikehendaki.
2.Curah 2 sudu besar cuka makan. Gaul  
   sekejap dan angkat.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~selamat mencuba~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Sambal Bilis Kak Wan 1998

Bahan-bahan:

2 kg ikan bilis
1 kg bawang besar
2 labu bawang putih
Bawang merah
RM 2.00 lada cengik hijau
Cuka
Santan
8 asam gelugor (buang cuka)


Colek Che Ah

Bahan-bahan:
Lada kering goring
Bawang putih goring
Menisan

Cara :
Tumbuk

Colek Keropok Kak Yam
Bahan-bahan:
4 kg gula
3 labu bawang putih-tumbuk
Cili boh
1 botol cuka
Garam
Cara:
Masak atas api perlahan  biar lama.





~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~selamat mencuba~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Rojak Terengganu Jasmani 2010

Bahan-bahan kuah:

1/2 kg ikan panggang
1 kampit kecil asam jawa (50 sen)
2 keping menisan besar
1 paket kecil cili boh cap sampan
Garam sedikit

Cara membuatnya:

Blend ikan dan campur semua. Masak atas dapur.
Buah-buahan:
1/2 betik mekar-sagat rendam dalam air kapur
Nenas
Timun


Buah setol




~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~selamat mencuba~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Sambal Belimbing Buluh  Ozairah

Bahan-bahan:
Belimbing buluh
Bawang merah
cili api
1 ulas bawang putih
Sedikit air

Cara membuatnya:
1.Belimbing buluh direbus tanpa air  
   sehingga kering air,jadi hitam dan
   lembik.
2.Bubuh belimbing tadi dalam blender
   bersama bawang merah, cili api ,ikan 
   bilis dan satu ulas bawang putih,blend   
   dan campur sedikit air.
3.Goreng dalam minyak hingga jadi
   kering.


Sambal Belimbing Buluh Kak Yam

Bahan-bahan:

1 cupak belimbing
1 gengam garam kasar
Lada burung
2 labu bawang besar
Lada masak
Ikan bilis
Garam

Cara-cara membuatnya:
1.Rebus belimbing dan garam sampai
   bertukat warna koko. Tos. (Air boleh
   simpan untuk penyicah-AIR  
   REBUSAN BELIMBING
   CAMPUR….)
2.Mesin lada burung dan bawang
   besar.Tumis bawang, lada  
  masak,masuk bilis yang ditumbuk
  rencah-rencah dan masukkan garam
  dan berlimbing.Kacau lama hingga  
  kering.




~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~selamat mencuba~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Jeruk Asam Che Ma 1989 (sedap)

Bahan-bahan:
Pauh atau buah katak puru
Garam
Gula

Cara membuatnya:
1.Rendam pauh dalam air garam satu
    malam. Siram air masak. Toskan.
2. Atur pauh atau buah katak puru dalam
    bekas.tabur gula, simpan dalam fridge



Sambal Lada Kak Sham
Bahan-bahan;

2 biji bawang besar-bakar
2 labu bawang putih-bakar
3 biji buah tomato-bakar
Lada kering
Lada merah
Lada cengik
Belacan
Air limau kasturi
Hirisan kulit limau kasturi
Gula
Garam
Cara membuatnya:
Blend jangan hancur.Biar nampak kerapoh.


Bilis,Kentang Dan Kacang Goreng
Bahan-bahan:
1/2 kg kentang- hiris nipis
800 gm bilis
800 gm kacang tanah
10 biji bawang merah
7 tangkai lada kering
Gula
Garam
Serbuk perasa
Sedikit air


Cara membuatnya:
1 Kisar bawang merah,lada kering,gula,
   garam, serbuk perasa dan sedikit air.
2. Goreng kacang tanah dalam minyak
    banyak. Bila kuning kemerahan
    diangkat.
3. Goreng ikan bilis hingga rapuh,
    angkat dan toskan. Angkat.
4. Goreng kentang dan angkat
5. Dalam kuali minyak sedikit tumis
    bahan-bahan giling hingga garing.
    Masukkan garam, kacau.Masukkan
    bahan-bahan goreng tadi, kacang, bilis
    dan kentang. Gaul rata biar mesra.

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx



Ayam Bakar restoran

Bahan-bahan:
Ayam
Bawang merah
Bawang besar
Serai
Halia
Lada hitam
Kunyit
Garam

Cara membuatnya:
Gaul pada ayam dan bakar.


Cili Sos Rozel Che Azimah

Bahan-bahan:

Lada hidup
garam
rozel
bawang putih
gula


Cara membuatnya:

Lada hidup buang biji.Letak garam atas lada biar melitupi untuk jeruk . Jeruk selama 1 minggu.blend lada jeruk bersama rozel Brazil (tiada bulu) dan bawang putih. Rebus atas dapur bersama gula hingga pekat.





~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~selamat mencuba~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Jem  Halia Muda Che Hazimah
Bahan-bahan:
Gula
Halia muda

Cara membuatnya:

Buat gula hangus.
Blend halia muda.Campur bersama gula hangus. Masak atas dapur hingga pekat.





~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~selamat mencuba~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Colek AyamYati 20.7.09 (ss)

Bahan-bahan:

1kg gula
1 kampit menisan Siam  ( 20 keping kecil )
1 botol kecil cuka atau 1/2 botol besar satu cantum sedang cili boh  Cap Lada (RM 1.60)
Tidak perlu garam

Cara membuatnya:

Masak sekaligus, jangan jeluat periuk nanti  hilang manisnya.

Bahan-bahan untuk dicicah:

Fishball
Fucuk
Udang celup tepung
Ayam goreng gaul tepung Kentuky
Colek malas siap
Popia Tesco
Wantan Tesco
Nenas
Timun
salad
Fish ball goreng





~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~selamat mencuba~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Colek Ayam Pakcik Lee

Bahan-bahan:
 Lada kering
Cuka
 asam jawa
Menisan
Kacang tumbuk

Cara membuatnya:
Masak sekali gus. Kuah cair.




~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~selamat mencuba~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Colek Keropok Serbaguna Noraziyah
6.1.2011

Bahan-bahan:

1 botol kecil cuka
1 kg gula pasir
500 gm menisan  asli sederhana besar
(7 keping) atau 1 paket menisan kecil (20 keping)
700 gm cili boh cantum Cap Lada
Mohamad Zaki Nordin( sederhana besar) RM 1.60
(tidak perlu tambah garam dan air untuk tahan lama)

Cara membuatnya:

Masak sekali gus hingga menisan hancur.
Boleh tambah sedikit air untuk lebih cair.Tambah garam jika perlu.
Untuk cicah keropok,keropok leko, popia, wantan,colek malas,fishball goreng,udang,ikan goreng celup tepung,ketam goreng  celup tepung cucur udang,macaroni bakar, martabak cream crackers dan lain-lain.
Untuk jadikan colek buah tambah sedikit belacan.


Penyicah Colek Malas, Keropok,  Keropok lekor Serbaguna Wan Shamsiah  1985

Bahan-bahan:
2 kg cili boh
2 kg gula
1 labu bawang putih-bakar dan tumbuk
Air banyak
Secukup garam
Rm 1,00 cuka?
Bijan goreng


Cara membuatnya:

1.Rebus lada kering mesin dan air
    sepenuh periuk hingga tingggal
    separuh periuk.
2. Kemudian campur gula, bawang
    putih,cuka dan garam.
3. Bila elok pekatnya campur bijan


    goreng dan terus diangkat.

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx



Colek Buah Sabah Zan

Bahan-bahan:

1 botol kicap manis Cap Kipas Udang
1 botol sos  cili Cap Kipas Udang
5 keping tebal gula melaka (ikut manis)
Sedikit belacan
1/4kilo kacang tanah tumbuk kasar (lebih kurang)
11/2 botol air (ikut pekat)
Cara membuatnya:
Campur semua dan rebus hingga mendidih.





~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~selamat mencuba~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
22.Kicap Soto  Ustazah Jasmani

Bahan-bahan:
Lada burung-goreng dalam minyak
Bawang putih- goreng dalam minyak
Blend bersama kicap
23. Kicap Jawa untuk Soto

Bahan-bahan:
Kicap manis
Gula
Bawang putih- tumbuk
Air asam limau nipis
Lada burung
Cara:
Campur semua. Sos pekat.




~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~selamat mencuba~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

24.Kicap Soto Cara  Johor

Bahan-bahan:
Kicap manis
bawang goreng
bawang putih
lada burung
kuah soto

Cara:
Blend semua di atas. Tidak perlu di masak,




~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~selamat mencuba~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

25.Sambal Udang Kering Hafizah SMKZ

Bahan-bahannya:
Udang kering
Lada merah
Lada cengik
Bawang merah
Blend semua di atas
Gula

Cara membuatnya:

Blend dan tumis. Campur gula dan kacau hingga kering





~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~selamat mencuba~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Jeruk Pauh Pn Pengetua Wan Jah
(Cina)
Bahan-bahan:
Pauh apple
Air garam
Air gula pekat
Cara membuatnya
1.Pauh apple dihiris nipis. Rendam  
  dalam air garam selama 2 hari.       Sejat
2.Masak air gula pekat. Siram atas  
    pauh.Letak dalam peti ais 1 hari.  
    Siap dimakan.




~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~selamat mencuba~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Cicah Ikan Bakar Nur Mazida (S)

Bahan-bahan:
5 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
5 tangkai lada kering
1 inci belacan
1-2 camca teh garam
1 camca teh gula
1 batang bunga kantan
Semua diatas diblend hancur
 2 ekor ikan tuka

Cara membuatnya:
1.Tumis  bahan blend di atas hingga
    pekat.
2.Ikan tuka  dipanggang atas
   daun pisang hingga hampir
   masak..Letak ikan atas
   ceper, siram sos pekat tadi.
3.Tudung ceper dan bakar sebentar.
    Angkat




~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~selamat mencuba~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


COLEK KEROPOK/KUIH MALAS NORAZIYAH 6/12/12
Bahan-bahan:

1 kampit cili boh MANJA 400g
1/2gelas gula
1/2gelas cuka
1/2-2 keping besar menisan asli
1 mangkuk sedang air

Cara membuatnya:
Masak semua atas dapur hingga mendidih sekali dan menisan hancur.Rasa manis,masin dan masam.Angkat.





~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~selamat mencuba~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Colek Buah Noraziyah 8/5/13 Sedap
Bahan-bahan:
11/2 kilo gula
1 botol kicap manis M.H.Mohamad
1 senduk besar atau lebih kicap masin M.H Mohamad
1 senduk besar cuka
2 keping menisan besar asli
Sedikit air (1-2 gelas) jika terlalu pekat
10-20 biji cili padi di patahkan bila hendak makan (jika suka pedas)(tidak dimasak).

Cara membuatnya:
Masak semua sekali atas dapur hingga gula dan menisan hancur.Patahkan lada burung di luar jika hendak makan pedas. 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~selamat mencuba~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Cicah Ikan Bakar Nur Mazida (S)

Bahan-bahan:
5 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
5 tangkai lada kering
1 inci belacan
1-2 camca teh garam
1 camca teh gula
1 batang bunga kantan
Semua diatas diblend hancur
 2 ekor ikan tuka

Cara membuatnya:
1.Tumis  bahan blend di atas hingga
    pekat.
2.Ikan tuka  dipanggang atas
   daun pisang hingga hampir
   masak..Letak ikan atas
   ceper, siram sos pekat tadi.
3.Tudung ceper dan bakar sebentar.
    Angkat





~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~selamat mencuba~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Pati Tomyam Thai Zah

Bahan-bahan:
Mesin dan tumis pekat:
1/2 inci lengkuas (sedikit)
Bawang merah
Bawang putih
Lading kering
Udang kering
belacan




~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~selamat mencuba~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Colek Tauhu Sumbat Van/Kuih Malas (s)
Noraziyah
Kuah:
5 tangkai  lada kering besar
2 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
Semua di atas digoreng dalam sedikit minyak hingga layu
3 gengam kacang tanah-goreng berasingan dalam minyak.
Semua diatas diblend hingga hancur.
Sedikit air asam jawa
1 keping menisan
2 sudu besar gula
1 sudu teh  penuh garam

Cara membuatnya:
1.Jerang semua atas dapur hingga mendidih.
2. Curah atas tauhu sumbat bila hendak makan.





~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~selamat mencuba~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Sos Nasi Ayam Kak Yah PC
Cara buat sos:
Sos Hitam:

Masak lebihan air perap ayam tadi dan campur 1 cawan sos cili atau sos tomato, 1 sudu garam dan 2 sudu gula. Masak hingga pekat.

Sos Pedas:
1 gengam lada cengik
10 tangkai lada merah jika mahu kurang pedas
2 sudu garam
5 sudu gula
Cuka
Air
Cara: blend. Angkat .





~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~selamat mencuba~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Cicah Ikan Bakar Nur Mazida (S)

Bahan-bahan:
5 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
5 tangkai lada kering
1 inci belacan
1-2 camca teh garam
1 camca teh gula
1 batang bunga kantan
Semua diatas diblend hancur
 2 ekor ikan tuka

Cara membuatnya:
1.Tumis  bahan blend di atas hingga
    pekat.
2.Ikan tuka  dipanggang atas
   daun pisang hingga hampir
   masak..Letak ikan atas
   ceper, siram sos pekat tadi.
3.Tudung ceper dan bakar sebentar.
    Angkat





~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~selamat mencuba~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Pati Tomyam Thai Zah

Bahan-bahan:
Mesin dan tumis pekat:
1/2 inci lengkuas (sedikit)
Bawang merah
Bawang putih
Lading kering
Udang kering
belacan




~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~selamat mencuba~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Jeruk Belimbing Buluh Fatimah Ibrahim

Bahan-bahan:
Belimbing buluh
Air gula pekat yang telah disejukkan
Sedikit garam
Cara membuatnya:
1.Rebus belimbing hingga mendidih 
    sekejap.Sejap dalam penapis, terus 
    siram bawah air paip. Toskan
2. Letak belimbing dalam bekas.Siram
    air gula pekat dan sedikit garam .
    Letak dalam peti ais selama 2 malam.
    Siap dimakan




~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~selamat mencuba~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Jeruk Pauh Che Mahani
Bahan-bahan:

Pauh dibelah dan buang biji.
Gula
Gartam
Gula
Cara membuatnya:
1. Pauh disiram air panas,dalam penapis. 
    Terus disiram bawah air  paip.Toskan.
2. Pauh diatur dalam tuperware.Siram air   
     gula pekat dan tabur sedikit garam.
3. Simpan dalam peti ais selama 2
    malam.





~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~selamat mencuba~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Colek Pelbagai Yati 1/8/14
Bahan-bahan:
 1 kg cili boh Cap Manja(I kampit)
1 keping besar menisan asli
1 kilogram gula
1 botol kecil cuka
Sedikit air ikut suka pekat atau cair colek (lebih kurang 1/3 mug)
Garam (pilihan)

Cara membuatnya:
Masak semua hingga  mendidih satu kali.Angkat.Pastikan gula dan gula Melaka hancur.





~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~selamat mencuba~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Colek Keropok Kak Yam
Bahan-bahan:
4 kg gula
3 labu bawang putih-tumbuk
Cili boh
1 botol cuka
Garam
Cara:
Masak atas api perlahan  biar lama.




~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~selamat mencuba~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Colek Pelbagai Yati 1/8/14
Bahan-bahan:
 ` 1 kg cili boh Cap Manja(I kampit)
1 keping besar menisan asli
1 kilogram gula
1 botol kecil cuka
Sedikit air ikut suka pekat atau cair colek (lebih kurang 1/3 mug)
Garam (pilihan)

Cara membuatnya:
Masak semua hingga  mendidih satu kali.Angkat.Pastikan gula dan gula Melaka hancur.

Cicah Ikan Bakar Nur Mazida (S)

Bahan-bahan:
5 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
5 tangkai lada kering
1 inci belacan
1-2 camca teh garam
1 camca teh gula
1 batang bunga kantan
Semua diatas diblend hancur
 2 ekor ikan tuka

Cara membuatnya:
1.Tumis  bahan blend di atas hingga
    pekat.
2.Ikan tuka  dipanggang atas
   daun pisang hingga hampir
   masak..Letak ikan atas
   ceper, siram sos pekat tadi.
3.Tudung ceper dan bakar sebentar.
    Angkat









~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~selamat mencuba~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Colek Steamboat Wan Shamsiah  1987 (sedap)

Bahan-bahan:
Cili boh
Cili sos
Gula melaka
Bawang putih baker
Asam jawa banyak
Kacang goring
Garam

Cara membuatnya:
Masak lama seperti colek biasa.
Lebih rasa manis masam.
Tumis Nasi Kerabu Da Rosman

Bahan-bahan:
15 biji kelapa / 2 kg santan segera
Lada kering
Bawang merah
Serai
Sedikit garam
Semua di atas di blend
Menisan  /  gula
Asam gelugor

Cara membuatnya:
1.      Campur semua . Masak hingga pekat tak pecah minyak.
2.      Bubuh 1 botol budu.
3.      Masak biar pekat.


Akok Bakar Dalam Oven  Zan Sabah
(Dapat 16 biji)

Acuan Muffin Besi-Sapu minyak Panaskan selama 15 minit kepanasan 200 oC. Baru bubuh adunan Bila hendak bakar akok turun kan  suhu
kpd 180 0C.

Bahan-bahan:
1 mangkuk menisan
1 mangkuk telur gred sederhana
½ mangkuk gandum
1 mangkuk air dimasak bersama
3 helai daun pandan- koyak- koyak kan  dan
Menisan. Mask biar hancur dan sejukkan atau suam Baru campur santan ,telor.sedikit gandum dan sedikit garam .Blend, tapis dan bakar.

Serikaya Nangka Keledek Noraziyah

Bahan-bahan:
9 biji telur
10 sudu besar penuh gula
Secubit garam
2 senduk kecil santan segera
1 1/2 biji besar keledek madu
5 ulas besar  nangka madu


Cara membuatnya:
1. Telur dipukul bersama gula dan secubit garam.Campur santan segara. Pukul biar rata.
2. Ubi keledek madu besar di potong memanjang.Rebus sekejap.
3. Nangka madu di potong kiub kecil
4.Dalam acuan muffin letak keledek, 1 sudu nangka dan 2 senduk kecil telur. Kukus 10-15 minit hingga masak. 
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~selamat mencuba~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Akok Berlauk


Bahan-bahan:
Kulit:
10 biji telur
10 sudu besar rata gandum
2 sudu teh baking powder
2 sudu besar gula halus

Cara buat akok:
1.Pukul 5 biji telur  bersama 1 sudu 
   gula  hingga betul-betul naik (guna
   high speed hingga putih.
2.Ayak  5 sudu gandum bersama 1
   sudu teh baking powder masukkan  
   ke dalam telur dan gaul rata.
3.Bakar dalam bekas yang dilumur 
    minyak masak dan di alas kertas.            
4. Bila agak beku bubuh inti sambal
   ditengahnya dan tutup dengan
   adunan telur lagi. Bila agak beku
   hias dengan buah ceri yang telah
   dihiris.
5.Bakar hingga kuning atas ,bawah
   dan tepinya baru diangkat.

Inti
Bahan-bahan:
1 dada ayam-direbus dan tumbuk sampai hancur.
1 sudu teh  jintan manis
1 sudu teh jintan putih
1/2sudu teh lada hitam
1/2 inci kulit kayu manis
1/2inci kunyit kering
3 hiris lengkuas
3 hiris halia
10 kuntum bunga cengkih
3 kelopak bunga  lawang
3 biji buah pelaga hindi
4 sudu makan ketumbar-1/2 digoreng-tumbuk
5 ulas bawang putih
10 ulas bawang merah
½ labu kelapa parut-digoreng
1 biji kelapa ambil santan (RM1.00 santan segera atau ¼ kg)
Inti:
Buat  sambal biasa iaitu:
1.Dada ayam direbus empuk dan
   ditumbuk lumat.
2.Masak santan hingga pecah 
   minyak,masukkan rempah-
   rempah  dan ayam.Campur asam
   gelugor.
3 Tambah garam dan gula. Masak
   hingga kering tetapi tidak garing.
   Biar basah sedikit.Sejukkan
   sebelum digunakan.
 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~selamat mencuba~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Akok Berlauk
Kulit:
Bahan-bahan:
10 biji telur-dipukul hingga naik-
1 butir telur untuk  1 sudu teh gula)
(1 senduk lauk adunan telur& gula untuk 1 sudu makan  tepung gandum  yang dicampur  masa hendak membakarnya)
Cara buat akok:
1.Pukul telur dengan gula hingga 
   betul-betul naik(Guna high speed-
   kelajuan paling maksima).
2.Ambil 1 senduk lauk adunan telur
   dan gula  tadi dan campur 1 sudu
   makan  gandum. Gaul dan terus
    bakar dalam acuan. Api arang atas
    dan bawah.  
3. Bila agak beku bubuh inti sambal
    ditengahnya dan tutup dengan   
    adunan  telur lagi. Bila agak beku 
    hias dengan buah ceri yang telah  
    di hiris.
4. Bakar  hingga kuning atas bawah 
    dan tepinya baru diangkat.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~selamat mencuba~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


ASAM PEDAS NORA
ANDA PERLUKAN

Bahan A ( dikisar)
  • ½ - ikan pari/tenggiri (digaul dgn sedikit garam dan digoreng ½ masak)
  • 6 ulas bawang merah
  • 4 ulas bawang putih
  • 1 buku bawang besar
  • 5 sudu besar cili kering atau lebih (mengikut citarasa)
  • 1 cm belacan

Bahan B (masukkan selepas tumis naik bau)
  • 5 helai daun limau purut
  • 1-2 batang bunga kantan
  • 6 tangkai daun kesum
  • 6 biji kacang bendir
  • 2 sudu besar sos ikan
  • 3 sudu air asam jawa
  • 3 sudu tomato sos
  • 4 sudu minyak utk menumis
  • 2-3 cawan air
  • Garam dan gula secukup rasa.
CARA MEMBUATNYA
  1. Ikan digoreng terlebih dahulu
  2. Kisar semua bahan A
  3. Panaskan minyak, tumis semua bahan yg dikisar
  4. Kacau dan tunggu sehingga naik bau
  5. Masukan sedikit air
  6. Masukkan ikan yg telah digoreng, seterusnya semua bahan B
  7. Kacau rata dgn perlahan. Tambah sos tomato/cili sos/ asam jawa lebih (kalau perlu)
  8. Masukan kacang bendir, tunggu sehingga layu sedikit
  9. Biarkan masak 4-5 minit.
  10. Hidangkan panas.
dikemaskini pada 24 Disember 2015

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
CATATAN: Sesiapa ada resepi masakan / minuman yang sudi berkongsi dengan kami sila hantar ke 5pmck14@gmail.com. Terima kasih kerana kerjasama ikhlas.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~